Sajtóközlemény

Napelemes és napkollektoros rendszerek telepítése Görcsönydobokán az Új Széchenyi Terv támogatásával

Görcsönydoboka Község Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának KEOP-2011-4.2.0/A kódszámú pályázata segítségével a Faluház és a Sportöltöző épületére napelemes és napkollektoros rendszereket telepített annak érdekében, hogy a villamosenergia és melegvíz fogyasztás nagy része megújuló energiából származzon, így hozzájáruljon a környezetvédelemhez, és a költségeket is csökkenteni tudja.

A Közreműködő Szervezet (Energia Központ Nonprofit Kft.) a 2011 májusában benyújtott pályázatunkat 2011 augusztusában támogatásra érdemesnek minősítette, így Önkormányzatunk a beruházás 16 827 575 Ft összes elszámolható költségének 85%-át, 14 303 438 Ft-ot vissza nem térítendő támogatásként nyerte.

A kivitelezés 2012 május-július folyamán lezajlott, és üzembe helyezésre került: a napelemes rendszerek már villamos energiát tudnak termelni, a napkollektor pedig a felhasznált melegvíz jelentős részét előállítja, így lokálisan csökkentjük a széndioxid kibocsátást, valamint jelentős megtakarításhoz segíti hozzá Önkormányzatunkat.

A projekt eredményeként a Faluházra felszerelt 7,92 kW teljesítményű, illetve a Sportöltözőre felszerelt 2,94 kW teljesítményű rendszerek összesen évente közel 12 500 kWh áramot fognak termelni, mellyel szinte a teljes villamos energia fogyasztást biztosítani tudjuk, valamint éves szinten több mint 11 600 kg CO2-kibocsátást tudunk megelőzni. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósulhatott meg.

 

 

Kedvezményezett: Görcsönydoboka Község Önkormányzata

7728 Görcsönydoboka, Csele utca 43.

Elnyert támogatás összege: 14 303 438 Ft

Közreműködő szervezet: Energia Központ Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45.

www.energiakozpont.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

Új Széchenyi Terv – ujszechenyiterv.gov.hu

Kapcsolat: Troszt József – www.gorcsonydoboka.hu, gdoboka@freemail.hu